گزارش نشست جلسه نهم «حلقه تخصصی فانتزی»
به نام خدایی که جهان را با نام زیبایی خلق کرد
جلسۀ نهم حلقۀ تخصصی فانتزی مؤسسه بانوی فرهنگ با بررسی آثار احمد اکبرپور و راهبری خانم لندی اصفهانی برگزار شد.
در این نشست که روز شنبه 30 خرداد برگزار شد، «غول و دوچرخه» توسط خانم لندی، «ازدواج با خورشید» و «تپلی برای نهار غولها» توسط خانم مقدسزاده، «شب بخیر فرمانده» توسط خانم آقاجانی و «غولماز» توسط خانم سمیعی ارائه شد.
احمد اکبرپور در سال 1349 در چاهورز استان فارس به دنیا آمد. تحصیلات روانشناسی را در دانشگاه شهید بهشتی تهران تا مقطع کارشناسی ارشد ادبیات کودک گذراند و در سال 1402 از پایاننامه خود دفاع کرد. عمده شهرت وی بابت نگارش داستانهای کودک و نوجوان است که برای وی جوایز متعددی از جمله کتاب سال ایران و شورای کتاب کودک را به ارمغان آورده است. آقای اکبرپور عضو شورای کتاب کودک و نیز انجمن نویسندگان کودک و نوجوان است. وی اکنون ساکن شیراز است.
آثار او به زبانهای انگلیسی، آلمانی، ایتالیایی، چینی، کرهای و ترکی استانبولی و عربی ترجمه شده است. قطار آن شب و شب به خیر فرمانده در چندین کشور جهان به چاپ رسیده است.
در داستان «غول و دوچرخه» که توسط خانم لندی ارائه شد، بیان شد که این داستان، به غیر از لایه ی ظاهری، لایه های زیرین هم دارد. یک لایۀ آن پذیرش کودک برای آمدن فرزند جدید به خانواده است. داستان، دو دنیای فراتری و فروتری (فانتزی) را کنار هم دارد. پل بین دو دنیا هم همان نوشتن است؛ چون راوی داستان یک نویسنده است که برای دخترش داستان غول و دوچرخه را مینویسد. دنیای فراتری داستان همان دنیای داستان است که می تواند به دست نویسنده به هر شکلی درآید. و وجود غول ها در این داستان، فانتاستیک کردن این دنیا را قوی تر کرده است.
داستان «ازدواج با خورشید» که توسط خانم مقدسزاده ارائه شد. یک داستان فانتزی جانوری با گونۀ واقع نما است و تاریخ ندارد. داستان موشی که به دنبال فردی قوی میگردد تا با او ازدواج کند. داستان اشاره ای دارد به حکایت موش در کلیله و دمنه که به دست عابد به دختر تبدیل شد.
داستان دیگری که خانم مقدسزاده ارائه دادند به نام «تپلی برای ناهار غولها» بود. الگوی این داستان هم مانند داستان غول و دوچرخه از نوشتن داستان توسط نویسنده استفاده شده است. این داستان هم دو دنیای فراتری و فروتری را دارد. دنیای فراتری همان دنیای داستان است که توسط نویسنده به هر شکلی می تواند دربیاید. داستان نویسنده پسری که اول شکار غولها میشود اما بعد با آنها دوست میشود. شخصیت ها در بین دو دنیا می توانند رفت و آمد کنند.
داستان «شب بخیر فرمانده» را خانم آقاجانی ارائه دادند. این داستان پسری است که مادر و یک پای خود را در جنگ از دست داده است. این داستان یک فانتزی واقعگرا با زیر لایه روانشناسی است. در این داستان کودک با اسباب بازی های خودش ارتباط برقرار می کند. پسر برای پذیرفتن بحران خودش در دنیای فانتزی خود با اسباب بازیهایش به جنگ دشمن میرود. کتاب «شب بخیر فرمانده» جایزه صلح یونیسف را برده است. این کتاب از تاثیرات آقای اکبرپور از هشت سال دفاع مقدس ایران برگرفته شده است.
و همچنین جلد دوم این کتاب، «تو شجاعی فرمانده» که از الگوی فانتزی جلد اول پیروی کرده است و در جلد دوم، بحران نبود مادر به وسیله ی دنیای فانتزی حل می شود.
همچنین رمان «غولماز» توسط خانم سمیعی ارائه شد. این کتاب در سرزمین غولها روایت میشود. داستان فقط یک دنیا دارد و آن هم سرزمین فراتری غول ها که در آخر رمان نشانی از دنیای واقعیت می بینیم به صورت صدایی که از مردم شنیده می شود. در این کتاب از تخیل اسطورهای و افسانهای و شاهنامه فردوسی الهام گرفته شده است. داستان در باره غول دختری است که با وجود اینکه پدرش فرمانده است هیچ تفاوتی با بقیۀ بچهها ندارد و صلح و دوستی برایش خیلی مهم است.
در انتها بیان شد که درونمایۀ داستانهای بررسی شده را مضامینی همچون بازیابی و بازشناسی، هویت و ارادۀ فردی، صلح و دوستی تشکیل میدهد. و اینکه ساختار داستانهای کودک این نویسنده سرشار از خلاقیت و نوآوری، بازنویسی افسانهها، فرهنگ کهن ایرانی است. طنز موجود در آثار او، باعث شده است که کتابهای ایشان برای کودک جذاب و حتی مخاطب بزرگسال را به سمت خود بکشاند.
دیدگاهتان را بنویسید