«بله» را عروس میگوید!

به قلم زینب کثیری
راههای بسیاری برای سنجش یا راستیآزمایی عقاید وجود دارد. عقل نیز حکم میکند که رویهٔ مکاتب مختلف را از روی عملکرد آنها بسنجیم. چه بسیارند جریانهای سیاسی و اجتماعی که در مرامنامههایشان بسیاری از عقاید و باورها را میآورند، اما هنگامی که پای عمل میرسد خودشان اولین کسانی هستند که آنها را زیرپا میگذارند.
اسلام هم به عنوان یک مکتب اعتقادی جهانی دارای بسیاری از عقاید و باورهاست. متأسفانه از زمان ظهور اسلام تاکنون، معاندین بسیاری سعی کردند تا اصول اساسی اسلام را وارونه جلوه دهند و بسیاری از افراد هم به دلیل نداشتن علم کافی و عدم مطالعه منابع، کورکورانه از این جریانات پیروی کردهاند؛ تا این مکتب الاهی را متحجر و دور از روشنبینی نمایش دهند.
یکی از این مسائل، بحث چالشبرانگیز احترام به زن است. عدم درک صحیح کلام الاهی، کجفهمی از روایات یا شیطنت گروههای معاند باعث شده است که وصلههای ناجوری درباره مسئله احترام به زن در اسلام، بین مردم رواج پیدا کند.
شاید بتوان گاهی با توجه دادن افراد به عمق بعضی از اتفاقات و بررسی صحیح آیات و روایات، جلوی بعضی پذیرشهای کورکورانه را گرفت. به بهانهٔ سالروز ازدواج امیرالمؤمنین علیهالسلام و بانو فاطمه زهرا سلاماللهعلیها که به قول بیشتر روایات اول ذیالحجه است، نگاهی اجمالی به ماجرای این ازدواج مبارک و فرخنده خواهیم داشت.
در اقوال مختلف اشتراکات بسیاری درباره چگونگی خواستگاری امیرالمؤمنین (ع) از پیامبر صلواتاللهعلیهوآله وجود دارد. اشتراکاتی از جمله اینکه:
• امیرالمؤمنین (ع) از بیان موضوع شرم میکنند.
• پیامبر (ص) متوجه حالت ایشان شده و خودشان مسئله را پیش میکشند.
• پس از آن از تمکن داماد برای مهریه جویا میشوند.
• و …
که در هر کدام از این رفتارها دریایی از معرفت وجود دارد که تعمق در آنها را به مخاطب میسپاریم؛ اما یکی از اشتراکات این روایات که هم در روایات شیعی و هم اهل سنت آمده است، توجه به این نکته است که پیامبر عالیقدر اسلام (ص)، پس از صحبت با امیرالمؤمنین (ع)، با مضمونی چنین میفرمایند: اجازه بده با دخترم، فاطمه، صحبت کنم و نظر او را جویا شوم.
همین جا توقف کرده، به عمق این رفتار بیندیشید و آن را با آنچه درباره مفهموم احترام و ارزشمندی در ذهن دارید تطابق دهید. آیا همین نکته نشانهای بر سنجش تبعیت پیامبر (ص) از نظام فکری اسلام نیست؟ وقتی رهبر یک نهضت در رفتار و منش خود به آنچه میگوید عمل میکند آیا جایی برای زیر سوال بردن ایدئولوژی آن نهضت باقی میماند؟ آیا پرسیدن نظر عروس و اصطلاحاً گرفتن بله از او، جز عمل به سنت پیامبر (ص) است؟
شاید بد نباشد در کنار اینکه اول ذیالحجه را به مناسبت سالروز این ازدواج خجسته شادباش میگوییم، کمی به دقت به آنچه درباره این ازدواج مبارک و آسمانی در روایات آمده، بیندیشیم.
دیدگاهتان را بنویسید